zdarzenia pomocy!
zuzia: Sprawdzi ktoś czy to jest dobrze?
treść zadania:
Zdarzenie A i A' sa zdarzeniami przeciwnymi oraz P(A)/P(A')=3. Oblicz prawdopodobieństwo
zajścia zdarzenia A.
P(A)/P(A')=3
Mnożę obustonnie przez
otrzymuję
P(A)=3P(A')
Poniewaz A i A' są zdarzeniami przeciwnymi , więc P(A') = 1 −P(A)
Podstawiam za P(A') i mam
P(A)=3(1−P(A))
P(A)=3−3P(A) przenoszę na drugą stronę
P(A)+3P(A)=3
4P(A)=3 dzielę obustronnie przez 4
P(A)=3/4
11 mar 19:29
rumpek:
P(A) = 3P(A')
P(A) = 3[1 − P(A)]
P(A) = 3 − 3P(A)
4P(A) = 3 / :4
ok
11 mar 19:31