matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tłumaczenie
Paulina:
Hej
proszę bardzo o pomoc w zrozumieniu wzoru. Czy ktoś na przykładzie ∫(−6x
2
+2)/(x
3
−x+2)dx może mi wytłumaczyć wzór ∫f'(x)/f(x)dx=ln(f(x))
11 mar 19:28
Krzysiek:
ten wzór zachodzi ponieważ:
1
f'(x)
(ln(f(x)))' =
*f'(x) =
f(x)
f(x)
(x
3
−x+2)' =3x
2
−1 −6x
2
+2= −2(3x
2
−1)
11 mar 19:30
Paulina:
Dziękuje
11 mar 19:31