granica z silnią
ola: Ile wynosi granica z (n!2)/(2n)!
11 mar 19:27
ola: Dodam, że n→
∞ i jest to granica ciągu, a nie funkcji.
Zrobiłam mnóstwo zadań, ale to z silnią mnie zagięło
11 mar 19:36
Krzysiek: korzystasz z tw:
| | an+1 | |
jeżeli granica: |
| <1 to an =0 |
| | an | |
| | an+1 | |
jeżeli: granica: |
| >1 to an =∞ |
| | an | |
11 mar 19:41
kacha: a mógłbyś to jakoś rozpisać?
11 mar 19:45
Krzysiek: | | an+1 | |
spróbuj sama policzyć granicę: |
| |
| | an | |
11 mar 19:50
kacha: ale co mam podstawić za an
11 mar 19:55
Krzysiek: an =(n!)2 /(2n)!
11 mar 19:55
kacha: wychodzi coś takiego an=1+(2n!/(n!)2) a to jest równe 1, natomiast w odp mam 0
11 mar 20:01
Krzysiek: i wychodzi 0...
| | an+1 | |
jaka wyszła Tobie granica: |
| ... |
| | an | |
11 mar 20:03
ola: już mam dzięki
11 mar 20:09