ciągi
Ya: Które wyrazy ciągu są równe zero jeśli:
11 mar 19:12
Aga1: an=0⇔n3−7n2+11n−5=0 i n∊N+
11 mar 19:14
goldenfille: za an wstawiasz 0 i liczysz jak normalne równanie... tylko musisz pamiętać że n∊N+
11 mar 19:15
Ya: Nie wiem jak rozłożyć ten wielomian
11 mar 19:16
a: Rozwiąż równanie wielomianowe w liczniku. Mianownik nie ma znaczenia przy rozwiązywaniu, bo i
tak przyrównujesz do zera. Dopiero, gdy obliczysz miejsca zerowe sprawdzasz czy mianownik jest
różny od zera.
11 mar 19:16
goldenfille: n3−7n2+11n−5 jest podzielne przez (n−1) jak podzielisz ten wielomian wyjdzie ci (n−1)*Q(n)
Q(n) to wynik dzielenia i na pewno jest równaniem kwadratowym
11 mar 19:27
goldenfille: (n2−6n+5)(n−1)
policz Δ n1 i n2 bo n3=1
11 mar 19:30
Ya: Dzięki bardzo

Czy zna ktoś jeszcze inną metodę na rozwiązanie tego zadania?
11 mar 20:56