Jednym z wierzchołków trójkąta ABC jest punkt B(4,2)
Karol: Jednym z wierzchołków trójkąta ABC jest punkt B(4,2). Punkt D(2,3) jest spodkiem wysokości tego
trójkąta, poprowadzonej z punktu A. Środkowa poprowadzona z punktu A na bok BC zawiera się w
osi OY. Wyznacz współrzędne wierzchołków A i C.
11 mar 18:56
Aga1:

Punkty B Di C są współliniowe leżą na prostej BD
4a+b=2
2a+b=3
Z układu
Prosta AD jest prostopadła do pr. BD
y=2x+b
D należy do tej prostej
4+b=3
b=−1
y=2x−1
Prosta AD i prosta zawierająca środkową przecinają się w punkcie A
y=2x−1
x=0
A(0, −1)
Środkowa AE dzieli odcinek BE na połowy, w punkcie E, który jest punktem wspólnym prostych :
środkowej i prostej BD.
x=0
E=(0,4)
Teraz ze wzoru na środek odcinka BC wyliczysz C
C(−4,6)
11 mar 20:55
mat: 7
18 wrz 13:50