wyrażenia wymierne
Soldier: Witam zadanko z wyrażeń wymiernych.
Dwaj pracownicy wykonali pewną pracę w ciągu 8 dni. Jeśli pracowałby tylko jeden z nich, to
wykonanie tej samej pracy zajęłoby mu 12 dni mniej niż drugiemu pracownikowi. Oblicz, ile
czasu potrzebuje każdy pracownik na wykonanie tej pracy.
Jeśli możecie to układem równań, tylko nie wiem jak zacząć...
11 mar 18:44
Soldier: czekam czekam
11 mar 18:48
Soldier:
11 mar 18:52
Soldier: może ktoś zacząć robić to zadanie ?
11 mar 18:57
adam: Zrobiłem to tak, lecz mogę się mylić;
∫A+b=8
∫a−12=b
b=10
11 mar 18:57
Soldier: niee raczej nie, do tego ja tez doszedłem, ale odpowiedz w książce to 12 i 24 dni
11 mar 18:58
Soldier: podpowiecie coś
11 mar 19:29
Soldier:
11 mar 19:32
Soldier: ...
11 mar 19:42
Aga1: x − czas potrzebny na wykonanie całej pracy przez drugiego pracownika
x−12 −−−−czas potrzebny na wykonanie pracy przez drugiego pracownika
x>12
11 mar 19:42
Soldier: mhm, sam bym do tego nigdy nie doszedł, nie wiem czemu to jest pod ulamkiem ?
11 mar 19:45
Aga1: x−12−czas 1 pracownika
| | 1 | |
W ciągu 1 h drugi pracownik wykona |
| roboty. |
| | x | |
11 mar 19:45
Soldier: ok dzięki, nie rozumiem tego dostatecznie, ale rozwiąże i zobacze co mi wyjdzie
11 mar 19:49
Aga1: Jeżeli obydwaj pracownicy pracują razem to praca zostanie wykonana w ciągu 8h, tzn, że w
| | 1 | |
ciągu1godziny pracując razem wykonają |
| cześć tej roboty. |
| | 8 | |
11 mar 19:53
Soldier: okej tak dokladnie, ahaaa no teraz to tak rozumiem

i ostatnia zagadka czemu x>12 czemu tak ?
bo x
1 wychodzi 4, a x
2 = 24
11 mar 19:58
Aga1: x−12, czyli
4−12= ?, czy czas pracy może być liczbą ujemną?
24−−−czas drugiego pracownika
24−12=12−−− czas pierwszego pracownika
11 mar 20:09