W wycinek kołowy o promieniu 9 i kacie
Karol: W wycinek kołowy o promieniu 9 i kacie srodkowym 60 wspisano kolo. Oblicz pole tego kola.
Policzylem juz powierzchnie wycinka, ale jak policzy kola wpisanego?
11 mar 18:35
Karol: pomoże ktoś? jakaś wskazówka?
11 mar 18:42
pi: O− środek koła danego wycinka
P− środek wpisanego koła
A− wspólny punkt łuku wycinka i wpisanego koła (środek łuku wycinka)
B, C− punkty styczności promieni wycinka z kołem wpisanym
r− promień wpisanego koła
W trójkącie POB:
|PB|=r |OP|=9cm−r
|∠POB|=30
\sin30=r/9cm−r
1/2=r/9cm−r
9cm−r=2r
3r=9cm
r=3cm
P=9cm2π
27 paź 20:05