Fizyka - ruch drgajacy
Majkel: Może ktos bedzie potrafił zrobić takie zadania :
Równanie ruchu harmonicznego ma postać : x(t)=0,1m*sinπ(4*(1/s)*t+ 1/6), masa ciała
m=0,1kg
Oblicz:
a)okres
b)czestotliwosc
c) wartosc predkosci maksymalnej
d) wartosc przyspieszenia maksymalnego
e) wychylnie poczatkowe (dla t=0)
f) wartosc wspolczynnika k
Byłbym wdzięczny za po pomoc
7 kwi 21:25
MIckej: rozwiążę za 30 min bo brzydula jest
8 kwi 17:58
tim: Mickej.. oglądasz? xD
8 kwi 17:59
tim: <żółw>
8 kwi 18:03
MIckej: Reklama
ok no to tak
a)w−omega to śmieszne w takie
okres to
| | 2π | |
T= |
| z równania odczytujesz |
| | w | |
b)w=4*1\s ale to coś śmiesznie zapisałeś na pewno to jest dobrze

v−czestotliwość
c)prędkość maksymalna równa dla sin=1
przyspieszanie maksymalne
d)a
max=0,1m*w
2
e)x(0)=0,1sin(1\6)
a na to k nie pamiętam wzoru
8 kwi 18:21