matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odległość
Alina:
Oblicz odległość punktu A=(3,−4) od prostej y=x−3
11 mar 17:59
M:
10 lut 06:07
Panna młoda Goblina :
y=x−3 y−x+3=0 x−y−3=0 postac ogólna gdzie A=1 B=−1 C=−3 A=(3,−4) x
0
=3 y
0
=−4
|A*x
0
+B*y
0
+C|
d=
√
A
2
+B
2
|1*3+(−1)(−4)−3|
d=
√
2
|4|
4
√
2
d=
=
=2
√
2
√
2
2
10 lut 12:19