11 mar 17:53
rumpek: kurde przepisz to, no co za ludzie. wrzucają zdjęcie z fb i liczą na pomoc
11 mar 17:55
Dominika: nie jestem pewna jak tam jest z tym logiem dlatego nie przepisałam
11 mar 17:57
Dominika: log100?
11 mar 17:57
rumpek: to chyba ty byłaś na lekcji, nie ja
11 mar 17:58
kylo1303: Jakos tak nie wyglada na trudne, porobic zwykle dzialania, sprowadzic do tej samej podstawy i
powinno wyjsc
11 mar 17:59
Dominika: z b nie wiem co zrobic
11 mar 18:01
rumpek:
Jedynie coś z 2 zadania widzę:
1
o (
z liczby a to co jest w nawiasie )
5
log1003 / log3 = (*)
| log1003 | | | | log310 | |
| = |
| = |
| = |
| log103 | | | | log3100 | |
3
log1005 / log5 = (**)
| log1005 | | | | log510 | |
| = |
| = |
| = |
| log105 | | | | log5100 | |
2
o (3
1/2 * 5
1/2) =
√15 = 15
1/2
a = (15
1/2)
2log158 = 15
log158 = 8
11 mar 18:03
rumpek: wcale nie jest bardzo trudne − tylko ty nie znasz bardzo dużo wzorów
11 mar 18:04
rumpek:
b =
4√36 − 16√5 * (4 + 2
√5)
1/2 = (*)
* 36 − 16
√5 = 36 − 2 * 8
√5 = 16 + 20 − 16
√5 = (2
√5 − 4)
2
b =
4√36 − 16√5 * (4 + 2
√5)
1/2 =
4√(2√5 − 4)2 * (2
√5 + 4)
1/2 =
=
√2√5 − 4 *
√2√5 + 4 =
√(2√5 − 4)(2√5 + 4) =
√20 − 16 =
√4 = 2
| | 1 | | 1 | |
a−b = 8−2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 8 | | 64 | |
11 mar 18:11
rumpek: strasznie cięzko się było rozczytać
11 mar 18:12