Ola: Krzysiek odmierzył dwudziestocentymetrową cięciwę koła swojego roweru, a następnie
zmierzył odległośc środka tej cięciwy od brzegu koła i otrzymał wynik 2 cm.
a) Oblicz długośc promienia koła roweru Krzyśka.
b) Podaj liczbę pełnych obrotów, jakie wykonało koło w czasie, gdy Krzysiek przejechał
0,5 km. Przyjmij, że π≈ 3,14
9 maj 14:28
kml: a)
r - promień koła,
x - odległość środka koła do środka cięciwy,
c - długość cięciwy,
c = 20 cm
r = x + 2
x = r - 2
..i teraz mamy trójkąt prostokątny (dobrze zrobić sobie pomocniczy rysunek), więc z
twierdzenia pitagorasa:
x
2 + 10
2 = r
2
(r - 2)
2 + 100 = r
2
r
2 - 4r + 4 + 100 = r
2
r = 26 cm
------------------------------------------------
b)
0,5 km = 500 m = 50 000 cm
dlugość okręgu : 2 π r = 2 π 26 = 52π ≈ 163,28 cm
50 000/163,28 ≈ 306,22
W takim razie liczba pełnych obrotów wynosi 306
9 maj 15:26
Ola: dzieki

11 maj 13:59