Ktoś umie rozwiazac to zadanko??
magda: Dane sa 2 prostokaty podobne o polach powierzchni P1 i P2. Wiemy ze P1 / P2=2.
Obwód wiekszego prostokata jest rowny 48cm. Ile wynosi obwod mniejszego?
11 mar 17:36
kylo1303: skorzystaj ze skali podobienstwa:
k=
√2
P
1=ab
P
2=a
√2*b
√2=2ab
11 mar 17:38
kylo1303: a,b − boki w mniejszym prostoace
a√2, b√2− boki w wiekszym
2√2(a+b)=48
2(a+b)=x
11 mar 17:40
magda: czyli wynik to 24√2
11 mar 18:02
kylo1303: Wedlug mnie tak.
11 mar 18:03
magda: dziekuje bardzo
11 mar 18:04