ster
hm: Podstawa˛ostrosłupa ABCDW jest kwadrat ABCD. Krawedz boczna DW jest wysokoscia˛ tego
ostrosłupa. Krawedzie boczne AW i BW maja˛ nastepujace długosci: |AW| = √6, |BW| =
3. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Czy odpowiedz to 3+ 3
√2
11 mar 17:17
hm: Przepraszam nie uwzględniłem jeszcze podstawy... To wyzsze to pole boczne. RAzem wyszloby mi
chyba 6+ 3√2 Proszę podać wasz wynik.
11 mar 17:24
hm: ponawiam
11 mar 19:26
Aga1: Jaką długość ma bok kwadratu?
11 mar 19:28
Eta:
6+3√2
11 mar 20:30
Baton: Aga1 polowa bok kwadratu to a2+|BW|2=|AW|2
11 mar 20:35
Majeczkaaa:
12 mar 19:27
Majeczkaaa: sorry ale masakra
12 mar 19:27
Majeczkaaa: Zauważmy, że krawędź jest prostopadła do i do (bo jest równoległa do ). To oznacza, że
krawędź jest prostopadła do płaszczyzny . Jest więc prostopadła do każdej prostej zawartej w
tej płaszczyźnie, w szczególności trójkąt jest prostokątny. Mamy więc;
AB=
√BW2−AW2=
√9−6=
√3
DW=
√AW2−AD2=
√6−3=
√3
Pc=Pabcd+2Padw+2Padw
| | 1 | | 1 | |
(AB)2=2* |
| AB*AW+ |
| AD*DW= |
| | 2 | | 2 | |
(
√3)
2+
√3*
√6+
√3*
√3=3
√3+3=6+3
√2
odp; Pc=6+3
√2
12 mar 19:34