logarytmy
Dominika: oblicz
log2(4x−0.25)<0
11 mar 17:10
kylo1303: 0= log21 Podstaw, a nastepnie opusc logarytmy.
11 mar 17:12
Dominika: dzięki ale mam jeszcze jeden
11 mar 17:20
Dominika: | log3 z 12 | | log 3 z 4 | |
| − |
| = 2 |
| log36 z 3 | | log108 z 3 | |
11 mar 17:21
pigor: ... a więc np. tak : D: 4x−0,25 >0 ⇔ 4x >
14 ⇔ x >
116 ⇔
x∊(116;+∞)=D ,
wtedy z własności funkcji logarytmicznej rosnącej :
log
2(4x−0,25) < 0 ⇔ 4x−0.25 < 2
0 ⇔ 4x <1+
14 ⇔ 4x <
54 ⇔ x <
516 ,
stąd i D równania:
116< x < 516 , czyli
x∊(116; 516) . ...
11 mar 17:24
Dominika: dzięki

mam jeszcze jeden problem z tamtym

Udowodnij ze lewa= prawa
11 mar 17:26