wyznacz liczby spelniajace obydwie nierownosci
Kasandra: wyznacz liczby spelniajace obydwie nierownosci ;
4x2−4x+1>0 i x2−x−2<0
w pierwszym Δ=0 wiec p=0.5
w drugim x1=2 x2=−1
i nie wiem jaka odpowiedz ma byc
11 mar 17:10
kylo1303: Pierwsza nierownosc:
(2x+1)2>0
To jest spelnione dla x∊R−{−1/2}
Druga nierownosc:
(x−2)(x+1)<0
(parabola, ramiona w gore, patrzymy na to co pod osia OX)
x∊(−1,2)
Teraz zaznacz oba przedzialy na osi i wybierz przedzial ktory nalezy do rozwiazan obu
nierownosci
11 mar 17:16
kylo1303: Tam chochlik sie wkradl, w pierwszym NIE MA MINUSA w 1/2
11 mar 17:17
kylo1303: I oczywiscie postac jest (2x−1)2>0
11 mar 17:18