zad
mario: piraci znależli złote monety. połowę zakopali, a trzecią część wydali na zakupy. Okazało
się że zostało 400 monet. Ile monet znależli piraci?
7 kwi 21:09
xpt: Oznaczmy całą sumę jako
x
Zakopana jest połowa więc
1/2 x
Wydali trzecią część, więc ile ?
Reszta to 400, reszta czyli ile? Jak to obliczyć (powinieneś wykorzystać 3 pierwsze
linijki z mojego posta

)
7 kwi 21:14
Shinger: 2400 monet
1/2x połowa zakopana później 1/3 tego co zostało daje 1/6x=400 ... x=6*400=2400
7 kwi 21:16
mario: dzięki
7 kwi 21:24