matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
1:
rozwiąż równanie: tgx*tg7x=1
11 mar 16:34
1:
11 mar 18:16
Mila:
tgx ≠0 ( w przeciwnym przypadku iloczyn byłby równy 0) tg7x =ctgx
sin7x
cosx
=
cos7x
sinx
mnożysz na krzyż i korzystasz ze wzoru na cos sumy kątów
12 mar 15:26