jak obliczyć Zbiór wartości funkcji
mathew: jak obliczyć Zbiór wartości funkcji
f(x)= 212x−2x2
7 kwi 21:06
mathew: po nawiam...
7 kwi 21:46
mathew: jeszcze raz.... pomocy....
8 kwi 20:09
mathew: jeszcze raz.... pomocy....
8 kwi 20:09
Bogdan:
f(x) = 212x − 2x2.
Wykładnikiem jest 12x − 2x2.
y = − 2x2 + 12x jest parabolą skierowaną ramionami w dół i posiadająca maksimum
w wierchołku W = (3, 18), a więc największą wartość, jaką może przyjąć f(x)
jest 218 = 262144.
Ponadto f(x) > 0.
Zbiór wartości funkcji ZWf: y € (0, 218)
8 kwi 20:49
Bogdan:
Poprawka: y € (0, 218>
8 kwi 21:10
Michal: prosze bardzo o pomoc, jak obliczyc? Dane sa zbiory: A = {x : x ∊ N ⋀ x < 9} i B {x : −3 ≤ x ≤
3 ⋀ x ∊C}. Wyznacz elementy zbiorow: A, B, A ∪ B, A ∩ B, A − B, B− A. Z gory dziekuje za
pomoc!
4 paź 16:02
da: 73
2 mar 16:48