rozwiąż nierówność - wielomiany
nieogarniam: Rozwiąż nierówność:
x
2 (x−3)
3 (x+1) ≤ 0
Ładnie proszę o pomoc
11 mar 16:27
koło:

oczywiście to powinien być taki wężyk

xe<−1;3>
11 mar 16:32
nieogarniam: Chodziło mi o szczegółowe rozpisanie tego zadania

Krok po kroku.
11 mar 16:41
koło: rysujesz na osi liczbowej miejsca zerowe

, które masz już podane (−1,0,3), a później rysujesz
takiego wężyka (jeśli miejsce zerowe jest parzyste, odbijamy, jeśli nie, przechodzi na drugą
stronę osi). Mniejsze bądź= 0, czyli wszystko pod osią jak i równe 0
11 mar 16:45
Aga1: Pierwiastki i ich krotności
x2=0
x=0−−−pierwiastek 2 dwukrotny.
(x−3)3=0
x=3−−−pierwiastek 3−krotny
(x+1)1=0
x=−1−−pierwiastek 1−krotny.
11 mar 16:48
nieogarniam: Już rozumiem, dzięki
11 mar 16:49