rownanie prostych
Kasandra: Punkty A(−2,−4), B(2,0), C(1,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.Wyznacz:
rownanie prostej CD
jak to zrobic?
11 mar 16:16
koło:

Wyznacz prostą AB, a następnie wyznacz do niej prostą prostopadłą (pamiętaj o odpowiednim
przekształceniu współczynniku a)
11 mar 16:27
Kasandra: wspolczynnik=−1
11 mar 16:34
Kasandra: i co daloej ?
11 mar 16:35
koło: a jakie jest równianie prostej AB?
11 mar 16:36
kylo1303: Chyba chodzilo o prosta rownolegla. Jesli masz wzor prostej AB, to wspolczynnik jest taki sam
jak w prostej CD. Oprocz tego masz jeden punkt nalezacy do szukanej prostej, wiec mozesz
wszystko znalezc
11 mar 16:38
Kasandra: ab ;
y=1x−2
11 mar 16:38
koło: tak, y=x−2
więc proste CD:
y=1x+b
(podstawiamy wspól. punktu C)
5=b+1
x=4
czyli y=x+4
11 mar 16:50