Alfa
Grześ: Witam, proszę o pomoc:
Jeśli kąt ostry ma miarę α i sinαcosα=1/7, to wartość sinα + cosα jest równa?
11 mar 16:15
Grześ: up
11 mar 16:34
Grześ: Pomogę imiennikowi

skoro jest to ostry kąt to:
sinα+cosα=|sinα+cosα|=
√(sinα+cosα)2=
√sin2α+2sinαcosα+cos2α=...
Dalej dasz radę zrobić?
11 mar 16:38
Grześ: Tak, ale:
Skąd wiadomo, że sinα+cosα=|sinα+cosα|? I dlaczego nagle z wartości bezwzględnej zrobił się
pierwiastek, a pod nim wyraz w kwadracie? Jakaś zależność?
11 mar 16:52
Aga1: √x2=IxI
11 mar 16:55
Grześ: Aha, dzięki.
11 mar 16:56
Aga1: sinα+cosα>0 , bo α jest kątem ostrym
a
IxI=x, gdy x≥0
11 mar 16:57