jedynka trygonometryczna ?
XY: Oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α , gy cos α= trzy czwarte
11 mar 15:54
Ajtek: Tak, z jedynki trygonometrycznej.
11 mar 16:04
XY: a jak to dalej zrobic ? moze podasz mi jak przyklad zeby pozniej zrobic to ?
11 mar 16:06
Artur z miasta Neptuna:
| | 3 | | 9 | | 9 | | 7 | | √7 | |
cos = |
| ⇔ cos2 = |
| ⇔ sin2 = 1 − |
| = |
| ⇔ sin = |
| |
| | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | | 4 | |
| | √7/4 | | √7 | | 3 | | 3√7 | |
⇔ tg = |
| = |
| ⇔ ctg = |
| = |
| |
| | 3/4 | | 3 | | √7 | | 7 | |
11 mar 16:11
Ajtek: sin
2α+cos
2α=1
cosα=
34
sin
2α+(
34)
2=1 ⇒ wyliczysz sinα
i później:
| | cosα | | 1 | |
ctgα= |
| , lub tgα*ctgα=1, lub ctgα= |
|
|
| | sinα | | tgα | |
11 mar 16:11
XY: ok dzieki wielkie
11 mar 16:11