funkcja logarytmiczna
ohayou: | | log3 x2 | |
Narysuj wykres funkcji f(x)= |
| . Narysuj wykres funkcji <tej. Podaj |
| | |log3 x2| | |
zbiór wartości funkcji g(x)=f(x−1)−4
11 mar 15:46
Artur z miasta Neptuna:
| | ⎧ | 1 ; gdy x∊(−∞,−1) ∪ (1, +∞) | |
| f(x) = | ⎨ | −1 ; gdy x∊(−1,1) |
|
| | ⎩ | nie ma wartości, gdy x = −1 ⋁ x = 1 | |
11 mar 15:51
ohayou: a dlaczego nie wyrzucamy 0? i nie włączamy x=−1 v x=1? wtedy mamy zero...
11 mar 15:56
Aga1: x=0 też wyrzucamy , bo nie należy do dziedziny.
x2>0⇔x∊R−{0}
log3x2≠0⇔x2≠1⇔x≠−1 i x≠1.
D=R−{−1,0,1}
11 mar 16:03
Artur z miasta Neptuna:
fakt ... 0 też wyrzucamy
11 mar 16:04
ohayou: a wykluczamy = 0 bo wychodzi nam nieoznaczone

?
11 mar 16:11
Artur z miasta Neptuna:
bo ... nie ma czegoś takiego jak log
3 0
12 mar 21:37