q
dominika33: Równania wymierne
Proszę o pomoc z tymi równaniami:
1)
x2=8x
2)
x/3=9/x2
3)
(x−2)2/x−2=x−2
/<−−− kreska ułamkowa
11 mar 15:43
Artur z miasta Neptuna:
wskazówka −−− mnożysz 'na krzyż'
11 mar 15:49
dominika33: w 1 wychodzi mi x=8 i jak mam wyznaczyć z tego dziedzinę?
11 mar 15:53
dominika33: proszę o pomoc
11 mar 15:56
dominika33: proszę o pomoc z tymi przykładami
11 mar 16:40
pigor: ... a więc proponuję tak :
1) D=R\{0} , bo x≠0 (jest w mianowniku) , wtedy w tej dziedzinie
| | x | | 8 | |
|
| = |
| ⇔ x2=16 ⇔ |x|=4 ⇔ x=−4 lub x=4, czyli x∊{4,−4} ; |
| | 2 | | x | |
| | x | | 9 | |
2) D=R\{0} i |
| = |
| ⇒ x3=27 ⇔ x=3 ; |
| | 3 | | x2 | |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
3) tu nie wiem czy jest tak: |
| −2=x−2 , czy może tak |
| =x−2 ?, a więc |
| | x | | x−2 | |
| | (x−2)2 | |
np. D=R\{2} i |
| =x−2 ⇔ x−2=x−2 ⇔ x=R\{2} ; |
| | x−2 | |
zaś jeśli miał to być pierwszy przykład , to
| | (x−2)2 | |
D=R\{0} i |
| −2=x−2 / *x ⇒ (x−2)2−2x=x(x−2) ⇔ x2−4x+4−2x−x2+2x=0 ⇔ −4x+4=0 |
| | x | |
⇔ 4x=4 ⇔
x=1 . ...
11 mar 17:06
dominika33: a takie przykłady
1)
xx2+3=2
11 mar 17:21
dominika33: 2)
6x=x−1
3)
20x+85x+2=3x
11 mar 17:22
dominika33: pigor jesteś ?
11 mar 17:29
dominika33: prosze o pomoc z tymi przykładami
11 mar 17:37
dominika33: pomoże ktoś
11 mar 17:54