wyznacz rozwiązanie równania
Barto: wyznacz rozwiązanie równania: (x−4)2−(x−3)(x+3)=4x − 5
11 mar 15:10
dominiczek: pierwszy nawias korzystając ze wzoru skróconego mnożenia podnosisz do kwadratu drugi i trzeci
nawias to jest wzór skróconego mnożenia x2−9. potem jak już to wymnożysz to powinno się
poskracać ładnie i wyjdzie Ci x.
11 mar 15:17
dominiczek: jeśli dobrze policzyłem to wyjdzie:
x=212
11 mar 15:18
Barto: jak pisać odpowiedz do tego zadania trzeba napisać tak ? > D:x nalezy do R \ {−2,5} ?
11 mar 15:28
dominiczek: nie nie nie.
jeśli dobrze zrozumiałem to trzeba wyznaczyć tylko rozwiązanie czyli piszesz to co wyszło
czyli: x=212
11 mar 15:32