pigor: no to np. tak : dane równanie :
x
2+y
2−4x+8y+11=0 ⇔ x
2−4x+2+y
2+8y+16=11+4+16 ⇔
(x−2)2+(y+4)2=9, czyli jest to
równanie okręgu o środku
S1=(2,−4) i promieniu
r1=3 , więc
a) nie jest on współśrodkowy z tym okręgiem , bo S
1=(2,−4) ≠ S
2=(−2,4) tego okręgu ;
b) tu okręgi te będą styczne ⇔ ich środki będą odległe od siebie o sumę r
1+r
3=3+2=5 ,
a więc sprawdzam , (S
3S
1)
2=(6−2)
2+(−1+4)
2=4
2+3
2=25 ⇒ |S
3S
1|=5 , a więc tak

,
c) y=−2x i (x−2)
2+(y+4)
2=9 ⇒ (x−2)
2+(−2x+4)
2=9 ⇔ (x−2)
2+ 4(x+2)
2=9 ⇔
znajdź stąd x
o podstaw do y=−2x i masz punkt (x
o,y
o) , wtedy oblicz jego odległość od
punktu (0,0) , czyli
√xo2+yo2 ... i tyle . ...