Pomocy .Sprawdź czy układ jest oznaczony nieoznaczony, czy sprzeczny
Kamil: Sprawdź czy układ jest oznaczony nieoznaczony, czy sprzeczny:
a). 2x−y=3
x=3y=−9
b).y+x=3
y+x+5=0
7 kwi 20:59
Eta:
rozwiąż ten układ i zobaczysz
7 kwi 21:02
Kamil: Jakbym wiedział jak to zrobiłbym sam. Moze powiesz od czego zacząć>
7 kwi 21:03
Kamil:
W zadaniu a powinno być
a.)2x−y=3
x+3y=−9
7 kwi 21:09
Eta:
a) 2x − y =3 /*3
x +3y = − 9
6x − 3y = 9
x +3y = − 9 dodajemy stronami
−−−−−−−−−−−
7x = 0 => x = 0 to 2*0 − y = 3 => y = −3
ma zatem jedno rozw. x = 0 y = −3 −−− więc oznaczony
b)
pierwsze równanie pomnóż przez (−1)
zatem: − y − x = −3
y +x = − 5
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
0 = − 8 czyli sprzeczne
7 kwi 21:16
xpt: Z 2giego równania wyznacz
x, czyli przenieś
3y na prawą stronę (musisz przy tym
zmienić znak).
Podstaw to co Ci wyszło po prawej w drugim równaniu na miejsce
x w pierwszym
równaniu.
Wyznacz Y z pierwszego równania, a potem wylicz
x z tego równania x= cośtam, które
zrobiłeś na poczatku.
Pewnie korzystając z mojej instrukcji się zgubisz po drodze bo to trudno wytłumaczyć,
mimo, iż w ogóle nie jest to trudne − wystarczy zrozumieć.
Najlepiej napisz krok po kroku co robisz
7 kwi 21:20
Kamil: Dzięki .Jutro po lekcjach zaraz się wezme za prace.
7 kwi 21:31
Bogdan:
Proponuję do zbadania układu równań (kiedyś mówiło się − "przeprowadzić dyskusję
układu równań", prawda Eto i Basiu?) zaangażować wyznaczniki. Nie potrzeba rozwiązywać
układu.
1)
2x − y = 3
x + 3y = −9
| 2 −1 |
W = | | = 6 + 1 = 7 ≠ 0, a więc uklad jest oznaczony
| 1 3 |
2)
x + y = 3
x + y = −5
| 1 1 |
W = | | = 1 − 1 = 0 trzeba zbadać wyznaczniki dla niewiadomych
| 1 1 |
| 3 1 |
Wx = | | = 3 + 5 = 8 ≠ 0, a więc uklad jest sprzeczny
| −5 1 |
Jeśli W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0 to układ jest nieoznaczony
7 kwi 21:32
Eta:
Witam Bogdanie!
Zgadza się, najprościej przeprowadzać analizę ilości rozwiązań
układu metodą wyznaczników

Nie wiem tylko , czy własciciel postu jest licealistą ?
czy gimnazjalistą?
Prosiliśmy już kilka razy , by nas o tym informowali

Miłego wieczoru
7 kwi 21:36
Bogdan:
Witam Eto

, również życzę przyjemnego wieczoru, a może i nocki − nocku?
7 kwi 21:41
Eta:
7 kwi 21:44
Bogdan:
Można bez wyznaczników:
1)
2x − y = 3 => y = 2x − 3 a1 = 2, b1 = −3
x + 3y = −9 => y = −13x − 9 a2 = −13, b2 = −9
a1 ≠ a2 więc układ jest oznaczony
2)
x + y = 3 => y = −x + 3 a1 = −1, b1 = 3
x + y = −5 => y = −x − 5 a2 = −1, b2 = −5
a1 = a2 i b1 ≠ b2 więc układ jest sprzeczny.
Jeśli a1 = a2 i b1 = b2 to układ jest nieoznaczony
7 kwi 21:49
Kamil: Jestem licealistą. W szkole robili te zadania metodą wyznacznikow ale ja chorowałem, stad
te braki. Dzięki za pomoc.
7 kwi 22:27