Oblicz układ równań
Karolina: W sumie chodzi bardziej o potwierdzenie moich przypuszczeń niż rozwiazywanie tego za mnie..
Oblicz układ równań Ax=B:
| 1 2 0 | | 1 |
A= | 1 4 3 | B= | 0 |
| 1 2 3 | | 1 |
Czy dobrze myślę, ze jeśli zapisze to w normalnej postaci uklad bedzie wygladał tak?:
| ⎧ | x1 + 2x2 = 1 | |
| ⎨ | x1 + 4x2 + 3x3 = 0 |
|
| ⎩ | x1 + 2x2 + 3x3 = 1 | |
I mogę to obliczyć normalnie z cramera?
11 mar 14:46
Krzysiek: AX=B
czyli: X=A−1 *B (jeżeli detA≠0)
możesz też tak jak Ty, tzn metodą Cramera pod warunkiem, że det A≠0
11 mar 15:33