funkcje
ollka17: Mógłby ktos pomóc

Czy funkcje f i g sa równe?
| | (x2 −1)(x+3) | |
1. f(x) = |
| ; g(x)=x2 + 4x + 3 |
| | x−1 | |
| | x4 − 1 | |
2. f(x)= |
| ; g(x)=x2 − 1 |
| | x2 +1 | |
11 mar 14:41
Anita: Drugi przykład −funkcje są równe...
11 mar 15:04
krzysztof: pierwszy przykład też
11 mar 15:08
krzysztof: | | (x2−1)(x+3) | | (x+1)(x−1)(x+3) | |
f(x)= |
| = |
| = (x+1)(x+3) = x2 + 4x+ 3 = g(x) |
| | x−1 | | x−1 | |
11 mar 15:12
Aga1: 1. Funkcje nie są równe( jeden z warunków nie jest spełniony), bo ich dziedziny nie są równe.
Df=R1, a Dg=R
11 mar 15:19
Aga1: Poprawka Df=R−{1}
11 mar 15:20
ollka17: no pierwsze nie sa rowne i to wiem czemu a drugie czemu sa równe

tego nie wiem..
11 mar 15:25
Aga1: | | (x2−1)(x2+1) | |
2)f(x)= |
| =x2−1=g(x) |
| | x2+1 | |
d
f=D
g=R
11 mar 15:29