funkcja
babeczka: dana jest funkcja f(x)=−x2+x+6, napisz wzór funkcji w postaci kanonicznej i iloczynowej,
naszkicuj wykres, podaj zbiór wartości i ekstremum funkcji
11 mar 14:23
babeczka: pomocy
11 mar 14:50
kto:

p=−1/2
q=−(− 1/2)
2− 1/2 +6
q=5,25
f(x)=−(x+1/2)+5,25
Δ=1−4*6*(−1)=25
x1=−1+5 / 2
x2=−1−5 /2
x1=2
x2=−3
f(x)=−(x−2)(x+3)
zw=(−
∞;5,25>
11 mar 15:07
babeczka: można jakoś jaśniej?
11 mar 19:40
babeczka: ratunku
11 mar 20:04
babeczka: może ktoś lepiej rozpisać żebym wiedziała o co biega?
11 mar 21:09
Beti: postać kanonizna to: y = a(x−p)
2+q
zatem potrzebujesz p i q, które obliczysz ze wzorów:
policz i podstaw
11 mar 21:14
asdf: −x
2 + x + 6
a = −1 b = 1 c = 6
Liczysz delte, podajesz pierwiastki
wyznaczasz punkt przecięcia się z osią YO = c
c = 6
a < 0 (ramiona w dół)
postać kanoniczna a(x − p)
2 + q
postać iloczynowa a(x − x
1)(x − x
2)
ZWF ( −
∞ (bo a < 0; q)
Ekstremum funkcji (w przypadku paraboli jest q (a < 0)) − tego nie jestem do końca pewien
(patrz: ekstremum funkcji)
11 mar 21:21