Ciągi - zadania różne
Lagoon: Kilka zadań z ciągów.
1. Ciąg (an) jest określony wzorem an=n2−3n−54.
a) Trójmian n2−3n−54 zapisz w postaci iloczynowej
b) Czy 58−my wyraz wyraz ciągu (an) jest kwadratem liczby naturalnej?
c) znajdź ten wyraz ciągu (an) który jest o 20 większy od wyrazu poprzedniego.
2. Ciąg an jest określony wzorem an=n2−6n+13 a ciąg bn dany jest wzorem bn=n2−10n+20. Ile
wyrazów ciągu bn jest mniejszych od każdego wyrazu ciągu an?
3.Punkty A=(1,9), B=(2,8), C=(3,7) należą do wykresu trójwyrazowego ciągu an. Suma kwadratów
wyrazów ciągu an jest równa...
4. Ciąg an określony jest w następujący sposób: a1=1, zaś n−ty wyraz ciągu an, gdy n≥2 jest
największym dzielnikiem liczby n mniejszym od n.
a) wyznacz a44 i a51
b) naszkicuj wykres ciągu an dla n≤10
c) dla jakich n zachodzi równość an=1?
d) ile wyrazów ciągu an jest równych 2? Odpowiedź uzasadnij.
5. Ciągi an i bn są dwustuwyrazowe. Ciąg an jest określony wzorem an=n2 dla każdego
n∊{1,2, ..., 200}, a ciąg bn określa równość bn=a201−n
a) oblicz 190−ty wyraz ciągu bn
b) znajdź taką liczbę k, aby każdy wyraz ak był cztery razy większy niż wyraz bk
11 mar 14:07
Lagoon: byłabym wdzięczna za rozwiązanie choć jednego tych zadań
11 mar 15:02