Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem
emmax: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
x+my=1
2x−y=m
jest para (x,y) spełniająca nierówność |x−y|≤1?
11 mar 14:06
emmax:
11 mar 17:48
rumpek:
ok, robię
11 mar 17:49
11 mar 17:49
rumpek:
* wyznacznik główny
W = |1 m|
|2 − 1| = −1 − 2m = −(2m + 1)
W
x = |1 m|
|m −1| = −1 − m
2 = −(m
2 + 1)
W
y = |1 1|
|2 m| = m − 2
Jak rozwiążesz to podstawiasz pod |x − y| ≤ 1 i trzeba rozwiązać tę nierówność
11 mar 17:51
emmax: dzięki
11 mar 17:54
david: Dlaczego używamy tutaj metody wyznaczników? Czy możemy użyć innej?
24 kwi 23:38
Dominik: mozna normalnie wyznaczyc x z jednego rownania i podstawic do drugiego.
24 kwi 23:46