funkcja
magda: Funkcja f(x)= −2(x+3)(x−4) przyjmuje wartości dodatnie dla?
wiem, ze miejsca zerowe to:
x1= −3
x2= 4
wiem też że parabola ma ramiona skierowane w dół, ale nie wiem dlaczego odpowiedz to:
x∊(−3,4) a nie x∊(−∞,−3)U(−4,∞)
Ktoś może mi to wytłumaczyć?
11 mar 14:01
Eta:

f(x) >0 ⇒ x€
(−3,4)
11 mar 14:07
:D: przed równaniem masz minus dlatego parabola jest skierowana w dół
f(x)= −2....
11 mar 14:08
magda: ale dlaczego akurat w tych miescach sa minusy i plus

a nie inaczej?
11 mar 14:15
Eta:
Wartości dodatnie nad osią OX ( bez miejsc zerowych
11 mar 14:16
11 mar 14:18
magda: rozumiem jak to sie robic w nierownościach kiedy mammy znaki nierownosci, ale kiedy mamay znak
rownosci nie.
wiem ze + sa nad osia OX, ale dlaczego nie po lewej stronie od −3 i po prawej od 4

wtedy
minusy byłyby pod OX miedzy −3 a 4. mam nadzieje ze wiesz o czym mowie.
11 mar 14:21
magda:

dlaczego nie tak
11 mar 14:25
:D:

gdyby przed równaniem nie było minusa tak wyglądałaby parabola
11 mar 14:31
luk20: No bo dla przedziału (−∞;−3) funkcja przyjmuje wartości ujemne, jakbyś np dla −4 wyznaczyła
wartość to jest ona ujemna, a dla liczb z przedziału (−3,4) funkcja przyjmuje wartości
dodatnie, np dla f(0)=24 czyli jest to liczba dodatnia
11 mar 14:38
magda: dziekuje bardzo, juz rozuemiem
11 mar 14:48