dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem równania |x-1|=m+2 jest para liczb
aqlec: dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1|=m+2 jest para liczb o mprzeciwnych
znakach?
Potrzebuje pomocy!
11 mar 13:46
aqlec: nie wiem jak to zrobić
11 mar 14:20
pigor: ... np.
z warunków zadania i definicji wartości bezwzględnej jeśli m+2 ≥0 ⇔
m ≥−2 , to
istnieją pierwiastki x takie że
x−1= −m−2 lub x−1=m+2 ⇔ x= −m−1 lub x=m+3 , czyli para liczb
(−m−1, m+3) o
przeciwnych znakach ⇔ (−m−1)(m+3)< 0 i m ≥−2 ⇔ −(m+1)(m+3)< 0 i m ≥−2 ⇔
(m<−3 lub m>−1) i m ≥−2 ⇔
−2≤ m <−3 lub
m>−1 ⇔
m∊<−2;−3)U(−1;+∞) .
11 mar 14:23
aqlec: Dziękuję bardzo!
11 mar 14:34
Matty: Coś jest źle. Według odpowiedzi powinno wyjść m∊ (−1, +∞), tylko.
16 sty 17:43
Mila: Narysujcie.
16 sty 18:01
Ann: no właśnie w odpowiedziach im wychodzi x=−m+1, myślicie że to błąd?
11 mar 15:44
Mila:

1) wykres:
y=|x−1|
2)dla y>1 otrzymamy dwa punkty przecięcia t. że odcięte będą miały różne znaki.
m+2>1⇔m>−1
11 mar 17:29
Filip: Pigor dobrze liczył ale złe zapisał, pewno być: (m<−3 lub m>−1) i m>=2 więc część wspólna dwóch
przedziałów to (−1;∞)
13 mar 22:24
Mati: Z jakich własności i definicji bierzemy to że m + 2 ≥ 0
Lub, dlaczego tak możemy założyć?
21 kwi 12:27
wredulus_pospolitus:
z definicji wartości bezwzględnej
21 kwi 12:34