oblicz
natalia: 33+log9 5
11 mar 13:43
:
11 mar 13:44
: 3 = log9729
11 mar 13:46
natalia: nie takie jest polecenie..
11 mar 13:49
jok: 3= 90,5
3 = log729
uzyj wzoru ze a do potegi (logac) = c
11 mar 13:50
11 mar 13:51
jok: log9 usuwasz bo masz a = 9, wiec √729*5
11 mar 13:53
natalia: ook już rozumiem. wynik 27√5
11 mar 13:53
pigor: ... np. tak : ponieważ
| | log35 | | log35 | |
log9 5= |
| = |
| = 12log3 5 = log3 √5 , to |
| | log39 | | 2log33 | |
3
3+log95= 3
3 * 3
log3 √5=3
3 *
√5=
27√5 . ...
11 mar 13:55