nierówność
mario: a) − 2x2 + 5x > 1
b) 3x − x2 ≤ 3 − 3x2
c) −x(2−x)>1 − x2
11 mar 13:11
11 mar 13:12
mario: a) − 2x2 + 5x > 1
−2x2 + 5 x −1> 0 mogę tak przenieść?
11 mar 13:13
asdf: możesz
oblicz delcie , popatrz na wartość kierunkową ( > 0 ? czy < 0?), narysuj sobie to opierając się
o x
1 i x
2
11 mar 13:15
mario: Δ = 17
11 mar 13:16
asdf: tak
x1 = ...
x2 = ...
11 mar 13:17
11 mar 13:18
11 mar 13:19
asdf: zgadza sie

x
2 = U{−5 +
√17{−4}
11 mar 13:19
mario: x∊( x1,x2)
11 mar 13:21
mario: poważnie?
11 mar 13:21
asdf: no nie wiadomo

co jest większe? x
1 czy x
2?
podpowiedź: wyznacz
√17, jako liczbę naturalną
11 mar 13:22
mario: no to już nie wiem o co ci chodzi...
A zrobię b) a ty popraw a)
11 mar 13:23
Basiek: asdf nigdy nie wyznaczysz liczby
√17 jako naturalnej, bo ona jest niewymierna.
11 mar 13:24
mario: no właśnie się nie da

bo próbowałem czyli a mam dobrze zaraz zrobie b...
11 mar 13:25
Basiek: Mario masz OSZACOWAĆ liczbę niewymierną, a potem dzięki temu oszacować całość
11 mar 13:27
asdf: √17 ≈
4, 123
| | −5 − 4, 123 | | −9,123 | |
x1 = |
| = |
| ⇒ x1 > 0 |
| | −4 | | −4 | |
| | −5 + 4, 123 | | −0,877 | |
x2 = |
| = |
| ⇒ x2 > 0 |
| | −4 | | −4 | |
widać tutaj, że x
2 jest mniejsze od x
1
więc odp: x ∊ (x
2; x
1)
kumasz czacze ?
11 mar 13:28
asdf: Przepraszam

niewymierną
11 mar 13:29
asdf: x1 ≈ 2,28
x2 ≈ 0,21
x1 > x2
11 mar 13:33
Basiek: Ładnie wytłumaczone
11 mar 13:34
:
11 mar 13:35
asdf: kurde

znalazlem błąd w formularzu i w ciągu 2 minut można rozwalić całą stronę
11 mar 13:43
mario: b) 3x − x2 ≤ 3 − 3x2
3x − x2 −3 + 3x2 ≤ 0
3x + 2 x2 − 3 ≤ 0
2x2 + 3x − 3 ≤ 0
Δ = 33
√Δ = √33
11 mar 13:49
mario: dobrze czy źle?
11 mar 13:57
11 mar 14:03
asdf: tak, i teraz wyznacz co jest większe x1 czy x2 na takiej samej zasadzie jak ja zrobiłem,
tylko pamiętaj, że teraz jest ≥ 0
√33 ≈ 9,744
11 mar 14:10
mario: w a też trzeba zmienić znak?
11 mar 14:13
asdf: poprawka
√33 ≈ 5,744
11 mar 14:13
asdf: kurde mać, pamiętaj, że jest ≤ 0 ...
11 mar 14:14
asdf: to chodzi głównie, że x ∊ w przedziale domkniętym czyli < wartość; wartość >
11 mar 14:15
mario: c) −x(2−x)>1−x
2
−2x+x
2>1−x
2
−2x + x
2 − 1 +x
2 > 0
2x
2 − 2x − 1 >0
a=2
b=−2
c=−1
Δ 4+8
Δ=12
√Δ 2
√3
| | 2−2√3 | | 2 | | 2√3 | | 1√3 | |
x1 = |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 2+2√3 | | 2 | | 2√3 | | 1√3 | |
x2 = |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
11 mar 14:17
mario: proszę was poprawcie mi błędy...
11 mar 14:35