trygonometria, jedno zadanie
serwuss: Witam, mam problem. Trygonometria.
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego, mając dane:
Moje pytanie, jak krok po kroku rozwiązać ten przykład i tego typu zadania?
11 mar 12:52
Saizou :
oblicz z tw. Pitagorasa przeciwprostokątną i z definicji cos, tg, ctg będzie wiadomo co do
czego
11 mar 12:59
FunnyBoy: Liczysz z jedynki trygonometrycznej;
sin
2α + cos
2α = 1
W twoim przypadku:
| | √21 | | √21 | |
cosα = |
| ∨ cosα = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
11 mar 13:01
FunnyBoy: | | √21 | |
ehh, nie zauważyłem, że to ma być dla kąta ostrego... W takim razie cosα = − |
| odpada. |
| | 5 | |
11 mar 13:02
serwuss: FunnyBoy dziękuję, teraz już wiem, że to ze związków się liczy

Jeszcze raz dzięki wielkie!
11 mar 13:07
pigor: ... lub wprost z definicji sinusa kąta ostrego :
| | 2 | | 2k | | a | |
sinα= |
| = |
| = |
| i k≠0 ⇒ a=2k i c=5k ⇒ b=√25k2−4k2=√21k , |
| | 5 | | 5k | | c | |
więc
| | b | | √21 | | a | | 2 | | √21 | |
cosα= |
| = |
| i tgα= |
| = |
| i ctgα= |
| . ...  |
| | c | | 5 | | b | | √21 | | 2 | |
11 mar 13:17