.
delphi: Wykonaj działania. Podaj założenia
11 mar 12:35
Saizou : sprowadź do wspólnego mianownika
11 mar 12:38
delphi: czyli pomnożyć wszystko prze jeden z mianowników
11 mar 12:46
Saizou : a przy założeniach mianownik różny od 0
11 mar 12:46
Saizou : zrobię ci pierwszy przykład =
| 5 | | 2 | | 5(x+1)−2(x+3) | | 5x+5−2x−6 | | 3x−1 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| x+3 | | x+1 | | (x+3)(x+2) | | x2+4x+3 | | x2+4x+3 | |
11 mar 12:51
delphi: no spróbuje . Może mi się uda
11 mar 12:51
delphi: czemu (x+2) na dole

w drugim ułamku
11 mar 12:52
Saizou : oj mój błąd przy przepisywaniu tam ma być x+1
11 mar 12:54
delphi: i w mianowniku dzielimy każdy wyraz przez każdy i wszystko?
11 mar 12:55
delphi: i w mianowniku dzielimy każdy wyraz przez każdy i wszystko?
11 mar 12:55
Saizou : mnożymy każdy wyraz
11 mar 12:56
delphi: a jeszcze jedno pytanie, skąd wzieło się 4x? W mianowniku?
tak miałam na myśli mnozymy
11 mar 12:57
Saizou : (x+3)(x+1)=x2+x+3x+3=x2+4x+3
11 mar 12:59
delphi: ok już wiem. Dziękuję
11 mar 13:01