Objętość stożka...
Jacek: Powierzchnia całkowita stożka wynosi 27πcm do kwadratu, a kąt nachylenia tworzącej stożka do
płaszczyzny jego podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz objętość stożka.
Prośba, żeby napisać rozwiązanie i DLACZEGO akurat tak w danym momencie.
Serdecznie dziękuję z góry.
Jacek
11 mar 12:10
Eta:

r>0 z trójkąta prostokątnego o kątach 30
o, 606o, 90
o
l= 2r H= r
√3
P
c= πr
2+πrl= πr(r+l) ⇒ πr(r+l)= 27π ⇒ r(r+2r)=27 ⇒ 3r
2=27
to r= 3 to H= 3
√3
V=............ dokończ
11 mar 13:24
Jacek: Dzięki za pomoc!

Moja matematyczka napisała 1/2 = r/l.
Skąd ona to wzięła

?
11 mar 13:48