matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć tę całkę nieoznaczoną?
Kama:
e
3x
−1
Jak obliczyć tę całkę nieoznaczoną?
dx
e
x
−1
11 mar 11:26
Trivial:
Sposób 1
u = e
x
du = e
x
dx = udx
du
dx =
u
...
Sposób 2
e
3x
−1 = (e
x
−1)(e
2x
+e
x
+1) Dalej już chyba wiadomo.
11 mar 11:30
Kama:
Dzięki
11 mar 11:42