całka oznaczona
ana: oblicz całkę oznaczoną
∫ 1−1( x√4−x2) dx
−1 jest na dole całki
11 mar 11:08
Artur z miasta Neptuna:
| | −t3 | |
∫x√4−x2 dx = // √4−x2 = t, −2x dx = 2t dt => x dx = −t dt // = ∫ −t2 dt = |
| + c |
| | 3 | |
=
| | −(√4−x2)3 | |
= |
| .... podstaw granice całkowania i wyjdzie Ci 0  |
| | 3 | |
jeżeli miałaś obliczyć pole, to oczywiście źle jest zrobione, bo nie podzieliłaś na dwie całki
(dodatnią i ujemną), jeżeli dokładnie taką całkę oznaczoną, to jest dobrze.
11 mar 11:14
Trivial:
Funkcja x√4−x2 jest funkcją nieparzystą, zatem każda całka w granicach [−L, L] przy
dozwolonych wartościach L jest równa zeru.
11 mar 11:21
ana: czy t nie powinno się równać 4−x2?
11 mar 11:55
Artur z miasta Neptuna:
ana −−− oba podstawienia są prawidłowe i do tego samego prowadzą ... tylko że w takim
podstawieniu nie 'pierdzieli' mi się pierwiastek po podstawieniu
12 mar 21:38