cztery różne pierwiastki wielomianu 4 stopnia
Gosia: Wyznacz wartości parametru m, dla których równianie (m+1)x4 −(m+1)x2 +4m=0 ma cztery różne
pierwiastki.
Proszę o pomoc.
11 mar 11:07
goldenfille: x2=t
(m+1)t2−(m+1)t+4m=0
m+1≠0
Δ>0
t1>0
t2>0
t1+t2>0
t1*t2>o
tu masz założenia a już możesz sobie sama policzyć reszte
11 mar 11:25
goldenfille: aaa i
t≥0
11 mar 11:26
ania: mi sie wydaje ze to jest dwumian kwadratowy i trzeba zrobic podstawienie t=x2
i mamy (m+1)t2−(m+1)t+4m=0
delta powinna byc wieksza od zera wiec
(m+1)2−4m(m+1)>0
m2+2m+1−4m2−4m>0
−3m2−2m+1>0
m1=−1
m2=1/3
więc
m powinno należeć do przedziału od (−1,1/3)
11 mar 11:29
Aga1: Założenia:
1) m+1≠0
t≥0−−−wynika z podstawienia
2) Δ>0
Równanie kwadratowe ma dwa pierwiastki dodatnie, gdy
11 mar 11:46
Filip: błąd Ani w obliczeniach, powinno być:
(m+1)2−4*4m(m+1)>0
co po zgrupowaniu daje:
(m+1)(1−15m)>0
m należy do (−1; 1/15)
Następnie należy porównać z warunkami dla t
13 kwi 14:17