Geometria analityczna
ewelina11: 1.Trójkąt równoboczny wpisany jest w okrąg o równaniu (x+2)2+(y+6)2=24 Bok tego trójkąta
długość:
2.Punkty P=(−2,5) i Q=(4,1) są końcami najdłuższego boku trójkąta prostokątnego PQR. Promień
okręgu opisanego na trójkącie PQR ma długość:
11 mar 10:44
Aga1: r=
√24=2
√6
Ułóż równanie i oblicz a.
2) Oblicz długość odcinka IPQI ze wzoru
R− połowa przeciwprostokątnej.
11 mar 10:52
asdf:

r
2 = 24
r =
√24 = 2
√6
6
√6 = a
√3
6
√6*
√3 = 3a
6
√18 = 3a
2
√18 = a
6
√2 = a
Sprawdź jeszcze ze swoimi obliczeniami
11 mar 10:53
ewelina11: w zadaniu 2 wyszło mi promień √13 dobrze?
11 mar 10:57
Aga1: Przepraszam , trzeba obliczyć promień okręgu opisanego na trójkącie.
11 mar 11:05
ewelina11: to ja juz nie rozumiem tego zadania 2 mogę prosic o wytłumaczenie?
11 mar 11:09
Aga1: R=
2√6 −−−−−wyliczony promień
Z tego układasz równanie przepisując tylko prawe strony .
Mnóż na "krzyż"
11 mar 11:24
ewelina11: tylko okrąg jest wpisany to chyba r=1/3h
11 mar 11:49