pomocy
serduszko: w zjeździe absolwentów uczestniczyło n osób. na powitanie każdy z każdym wymienił uścisk dłoni.
ile osób brało udział w zjeździe, jeśli nastąpiło 45 powitań?
11 mar 10:23
11 mar 13:06
konrad: rozwiąż
11 mar 13:06
Eta:
Można też tak:
n(n−1)= 90 = 10*9 ⇒ n= 10
11 mar 13:11
rumpek:
Dokładnie to wzięło się stąd:
| |
= 45 (n − liczba osób, 45 − liczba przywitań) |
| |
11 mar 13:25
Eta:
Każdy z n uczestników wita się z (n−1) uczestnikami ( bo nie wita się sam ze sobą
oraz powitania bez rewanżu
11 mar 13:27