obraz odcinka
Daniel: Obrazem odcinka AB, gdzie A= (1,0) i , B=( 2,1) w jednokladnosci o skali k>1 i srodku P
jest odcinek
CD, gdzie C=(4,0), D=(6,2).
Zapisz równanie okregu o srodku w punkcie P i promieniu AB.
Prosiłbym tylko o rysunek w ktorym miejscu znajduje sie punkt P. Jest to dla mnie nie
zrozumiala tresc, takze prosilbym o wyjasnienie czemu tak a nie inaczej

. Licze na wasza
pomoc. Pozdrawiam Daniel
11 mar 10:05
Aga1:

Punkt P to punkt przecięcia prostych AC i BD.
J
Pk(A)=C , taki , że PC
→=kPA
→
11 mar 10:17
Daniel: Dokladnie tak jak mowisz powinno byc , ale dalej nie rozumiem w ktorej czesci zadania to
wynika. Ja to rozumuje w ten sposob ze obraz odcinka w jednokladosci o skali k>1 i srodku P ,
czyli srodek odcinka CD to punkt P. Kicha , zdaje matme rozszerzona , a nie ogarniam skad to
sie bierze . Nie nawidze okregow

. Prosze o jakis prosty sposob na wytlumaczenie tego
zadania.
11 mar 10:22
Daniel: Jakie to dziwne
11 mar 10:24
Aga1:

S− środek jednokładności, A−dany punkt A
'−− jego obraz
1) punkty S, A i A
' leżą na jednej prostej (zawsze w jednokładności)
2) Jeśli skala jest dodatnia to punkty A i A
' leżą po jednej stronie punktu S.
3) Jeśli k>1, to porządek punktów na prostej jest następujący: S, A, A
' ( rysunek czarny)
4)Jeśli k<0 to S leży pomiędzy A i A
'. (rysunek czerwony).
Okręgi − kilka wzorów ( które są w tablicach)
11 mar 10:47
Daniel: Zadanie umiem , tylko najgorzej mi sobie wyobrazic ten punkt P, ciezko wywnioskowac jak dla
mnie z zadania gdzie on sie znajduje. Dzieki tobie troche zrozumialem
11 mar 12:11