Logarytm-zbiór punktów
Shaya: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór tych punktów (x,y), dla których prawdziwa jest podana
równość. Otrzymany zbiór przesuń o wektor v=[−2:1]
logx y=logy x
11 mar 09:27
Aga1:

x>0, y>0,x≠1 , y≠1
| | logyy | | 1 | |
logxy= |
| = |
| |
| | logyx | | logyx | |
log
yx=t
t
2=1
t=−1 lub t=1
log
yx=−1 lub log
yx=1
Mam nadzieję, że dobrze.
11 mar 09:50
Ted:
| | 1 | |
znasz wzór logab= |
|
|
| | logba | |
aby zachodziło log
xy=log
yx .... log
xy=log
yx=1 ... ⇒y=x
Rysujesz prostą y=x ... i przesuwasz ...
11 mar 09:56
Shaya: | | −1 | |
kk rozumiem ale dlaczego nie narysowałas Aga1 tego wykresu y= |
| |
| | x | |
11 mar 13:10
Shaya: aaaaaaaa juz wiem, dziedzina^^
11 mar 16:27
gorki: Prawie dobrze.
log
yx=−1
y
−1=x
I część tej funkcji pasuje do dziedziny.
7 kwi 19:33