Logarytm-pierwiastki
Pędzel: 1.Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
1−3x = log
3m
2. Naszkicuj wykres funkcji f. Dla jakich wartości parametru m równanie f(x) = m ma dwa
pierwiastki różnych znaków?
f(x) = 1 − |log
2 (x+4)|
W tym drugim zadaniu chodzi mi przede wszystkim o to, jak to odczytać z wykresu te pierwiastki
bo ja nie za bardzo kapuje tego
11 mar 09:25
Ted:
1.
1−log3m>0 ... itd
11 mar 09:38
Ted:
2.
Rysujesz wykres funkcji f(x)=1−Ilogz(x+4)I
f(x)=m ... to pozioma (równoległa do OX) ... i tak ją "dobierasz" aby pukty przecięcia
rozdzielała oś OY
11 mar 09:43
Aga1: 1) Dziedzina:m>0
11 mar 10:08