POMOCY :)
PJ: znajdz najmniejszą liczbę naturalną, która przy dzieleniu przez liczby 3,5,7 daje odpowiednio
reszty 0,3,3.
11 mar 01:14
PJ:
11 mar 14:22
martyna: ma ktoś może pomysł na to zadanie?
11 mar 15:43
Vax: 3
11 mar 15:46
Artur z miasta Neptuna:
x −−− szukana liczba
x = 3*k
x = 5*l + 3
x = 7*m + 3
z tego wynika, że:
1) l,m podzielne przez 3
2) 7*m jest podzielne przez 5 ... więc m podzielne przez 5
3) 5*l podzielne przez 7 ... więc l podzielne przez 7
w takim razie najmniejsza liczba to:
x = 7*5*3 + 3 = 108
11 mar 15:58
Artur z miasta Neptuna:
racja ... x = 3
11 mar 15:59
PJ: dziękuję bardzo
11 mar 16:04