Badanie przebiegu zmienności funkcji
Tesia: Mam prośbę o podanie wyników granic funkcji na końcach przedziałów określoności i asymptot
funkcji f(x)= (−x)/(x
2+3) . Wychodzą mi jakieś błędy i chcę porównać. Z góry dziękuję
11 mar 00:40
Artur z miasta Neptuna:
w −/+
∞ wychodzi 0
| | −x | | −1/x | |
bo lim |
| = lim |
| = 0 |
| | x2+3 | | 1+3/x2 | |
11 mar 00:48
Tesia: Ok, to mi się zgadza

A asymptoty?
11 mar 00:59
Tesia: Ukośne wyszły mi y=0, brak asymptoty pionowej i asymptota pozioma x=0. Czy to jest poprawnie?
11 mar 01:13
Artur z miasta Neptuna:
chwila wyszło Ci y = 0 −−− czyli to jest asymptota pozioma

brak pionowej ponieważ D
f = R
12 mar 21:39