stereometria
aaa: Odległość środka podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego od jego krawędzi bocznej jest
równa d, a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa. Oblicz pole powierzchni
bocznej.
Przepraszam, ale niech ktoś to policzy bo mnie c**j zaraz strzeli, kocham zadania ze złymi odp.
Mi wyszło Pb=d2√(8tg2α+1)/2sin2α
11 mar 00:17
11 mar 00:34
Rafał274:

|AO| = d;
|∡EAO| = α;
P − środek boku AD.
Przekątna podstawy (kwadratu) wynosi
2d. Z własności przekątnej w kwadracie mamy bok
kwadratu równy
√2d. Następnie |∡AOE| jest prosty, czyli ΔAEO jest prostokątny. Mamy :
| | d | | d | | √2d | |
cos α = |
| ⇔ |AE| = |
| . Następnie |AP| = |
| |
| | |AE| | | cos α | | 2 | |
Z tw. Pitagorasa mamy :
|EP| =
√(dcos α)2 − (√2d2)2 =
√d2(sin2α + 12cos2α
| | d2 | |
Pb = 12*√d2(sin2α + 12cos2α*√2d = |
| *√sin2α+1cos2α |
| | 2 | |
W liczniku jest sin
2α+1
11 mar 00:49
Rafał274: Mogłem się pomylić gdzieś w obliczeniach, ale schemat ten sam.
11 mar 00:51